Cum asortezi vinul la mâncare

Cum asortezi vinul la mâncare

Pentru a savura din plin un vin e indicat să îl alegi în funcţie de felul de mâncare pe care îl consumi. Libertatea îţi arată care sunt cele mai potrivite asocieri gastronomice, ca să guşti din plin aromele de sărbătoare.

Vinurile albe se servesc la peşte, pui şi legume

La această categorie există vinuri albe uşoare, medii sau grele. Din prima categorie fac parte vinuri precum: Pinot gris, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, spumante, Fetească Albă. Se asociază foarte bine cu peşte slab, pui fără sos, fructe de mare, legume la grătar, salate, pizza. Vinurile albe medii sau grele, precum Sauvignon Blanc ţinut în butoi, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, se pot asocia cu peştele gras, cu pui cu sos, carne albă la grătar, melci.

Sfat: serveşte vinurile albe în pahare cu picior tip “lalea”, cu deschidere medie, iar spumantele, în pahare tip “flute”, înalte şi înguste.

Vinurile roşii merg cu tocături, cărnuri roşii sau vânat

Aici există trei categorii de vinuri: uşoare, medii şi grele. Vinurile roşii uşoare, precum Pinot Noir, Novac, merg perfect cu miel, mezeluri uscate, tocături, rasol sau peşte mai gras. Cele medii, cum ar fi Cabernet franc, Merlot, Fetească neagră, anumite soiuri de Pinot Noir, se potrivesc cu pastele cu carne sau sos roşu, cărnurile roşii, brânzeturile maturate, mozzarella, cremă de ciocolată. Vinurile grele – Shiraz, Cabernet Sauvignon, Barolo, merg foarte bine cu antricoatele de vită, brânzeturile dure sau vânatul mare.

Sfat: serveşte vinurile roşii în pahare cu picior şi cupă rotunjită, mai înaltă sau mai mică şi deschidere medie.

Vinurile dulci se servesc cu brânzeturi

Pentru a scădea din senzaţia de aciditate consumă vinurile dulci cu alimente iuţi condimentate, preparate asiatice sau brânzeturi maturate.

Exemple: Cabernet Sauvignon demidulce, Muscat demidulce, Cahor de desert dulce, Busuioacă de Bohotin dulce, Tămâioasă Românească dulce.

Ce cu ce merge?

Carnea de vita se asociaza cu vinurile rosii seci de  genul Cadarca, Novac, Feteasca Neagra, Shiraz, Negru de Dragasani.

Carnea de porc, de asemenea merge combinata cu cu vinurile seci, rosii: Novac, Feteasca Neagra.

Friptura de miel se combina de regula cu vinurile rosii seci: Negru de Dragasani, Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Cabernet Sauvignon.

Carnea de pui se asociaza de obicei cu vinuri albe seci sau demiseci.

Curcanul la cuptor se serveste cu un  vin rosu sec, precum Feteasca Neagra.

Vanatul aproape intotdeauna se combina cu un vin rosu sec: Shiraz, Syrah, Feteasca Neagra.

Pestele se asociaza intotdeauna cu vinurile albe, de regula seci: Babeasca Gri, Chardonnay, Francusa de Cotnari, Riesling, Feteasca Regala.

Fructele de mare sunt insotite de vinuri albe seci: Sauvignon Blanc, Feteasca Alba,

Tocanitele merg cu vinurile seci, rosii: Feteasca Neagra, Shiraz.

Caviarul se asociaza cu sampania.

Varza acra cu afumatura: vin alb sec: de exemplu Feteasca Regala.

Gulas: rosu sec, de genul Cadarca.

Iahnie de fasole: rosu sec-  Feteasca Neagra.

Lasagna: vin rosu sec- Babeasca Neagra.

Spaghete bologneze: rosu sec- Feteasca Neagra sau Cabernet Sauvignon.

Paste primavera: alb sec- Sauvignon Blanc.

Paste carbonara: alb sec – Feteasca Alba.

Pizza: rosu sec- Chianti, Feteasca Neagra.

Preparate pe baza de oua: vin spumant.

Deserturile se asociaza de regula cu vinurile dulci albe sau roze: Riesling, Chardonnay, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin, Sampanie.

Branzeturile se servesc de regula cu un vin bun local. In general se merge pe vinurile albe seci, dar si dulci. Vinul rosu (Pinot Noir, Sauvignon, Cabernet, Merlot, Shiraz) poate fi servit mai ales cu branzeturile tari, aromate, bine maturate.

Citeşti corect eticheta vinurilor

Ca să fii sigur(ă) că vinul pe care îl cumperi este de calitate, trebuie să ştii să descifrezi toate simbolurile şi informaţiile de pe etichetă. Iată la ce trebuie să te uiţi: DOC înseamnă Denumirea de Origine Controlată. Este cea mai bună categorie de vinuri şi sticla este însoţită şi de o hologramă cu iniţialele Oficiului Naţional al Denumirilor de Origine pentru Vinuri şi alte Produse Vitivinicole (ON VPV). Acest simbol arată că vinul este făcut din struguri dintr-o anumită regiune, care este trecută pe etichetă. Poate fi un singur soi de struguri sau mai multe. Tăria acestei categorii nu trebuie să fie mai mică de 12 grade. Şi informaţia cu anul în care au fost culeşi strugurii este o dovadă de calitate. Sticla fără specificaţia anului arată că este un vin ieftin. Atenţie însă! La şampanie sau la vinurile dulci (care sunt un mix de vinuri din diverşi ani) e normal să nu fie trecut anul pe etichetă.

 

Check Also

CARIERE

OPORTUNITATI IN CARIERA Angajari Terasa 10 STEAGURI invita persoanele dinamice si motivate sa se alature echipei! …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.